ΠΥΛΑ, Αυτοί που πάντα έμεναν μαζί

Πύλα. Το μοναδικό μικτό χωριό στην Κύπρο, κι αυτό, μετέωρο, στη νεκρή ζώνη, μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Βρίσκεται κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και δεν καταλήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς το 1974.
Η Πύλα υπήρξε ανέκαθεν το πεδίο σύγκρουσης των δύο κοινοτήτων. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από τις δύο επίσημες προπαγάνδες. Η μεν Ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιεί την Πύλα σαν παράδειγμα συνύπαρξης Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, η δε Τουρκοκυπριακή ηγεσία την προβάλλει σαν πρότυπο για το αδύνατο της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.
Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην πλατεία του χωριού αν δεν χαμογελάσει, τουλάχιστον θα προβληματιστεί. Το Τουρκικό καφενείο βρίσκεται χτισμένο δίπλα στο Εθνικόφρον σωματείο “Η Μακεδονία” κι ακριβώς απέναντι, για κάθε ενδεχόμενο, το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών!… Ολόκληρο το χωριό συνθέτει ένα ξεχωριστό παζλ καθώς τα σπίτια των Τούρκων βρίσκονται ανάμεσα στα Ελληνικά και η καμπάνα της Εκκλησίας ανακατεύεται με τις προσευχές του Ιμάμη.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο αυτού του ιδιότυπου χωριού και των κατοίκων του που οι μισοί το ονομάζουν Πύλα και οι άλλοι μισοί PILE…

Comments are closed.