Ηλίας Πετρόπουλος – Ένας κόσμος υπόγειος

‘Παρουσιάζω τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα , από ό,τι μας έμαθαν στο σχολείο ή στο στρατό. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει την κοινωνία με το δικό του βλέμμα . Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο ο Διάβολος παρά ο Θεός’
Ηλίας Πετρόπουλος

Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα, που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε  πρόσωπα και πράγματα  περιφρονημένα  από την επίσημη ιστορία της χώρας του.

Ο ίδιος έζησε και γνώρισε από κοντά ρεμπέτες , αλήτες , μάγκες , πουτάνες και πούστηδες , φυλακισμένους  και καταδιωκόμενους , που έγιναν οι ήρωες των βιβλίων του . ( «Το Μπουρδέλο» , «Τα Καλιαρντά», «η Ιστορία της Καπότας» , «Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» , «Ρεμπέτικα Τραγούδια» , «Το Άγιο Χασισάκι» κ.α. ).

Στη διάρκεια της ταινίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι συναντιούνται μπροστά στο φακό μας και οι μαρτυρίες τους για την ζωή τους και για την σχέση τους με τον συγγραφέα διασταυρώνονται με τις προσωπικές εξομολογήσεις του Πετρόπουλου, που καταδιώχτηκε και φυλακίστηκε αλλεπάλληλες  φορές για τα βιβλία του.

Comments are closed.